Over huwelijken en seks vanuit christelijk perspectief

Ongesteld? HELP!

Ongesteld! Wat nu? Tips voor HEM

Je vrouw is ongesteld: Een maandelijks terugkerend gedoe. Niet bij iedereen hetzelfde natuurlijk, maar vaak gekenmerkt door: chagrijnigheid, hoofdpijn, geen seks of zelfs nauwelijks zin in enige intimiteit. Vandaag een blog met tips voor de mannen, maar vrouwen mogen uiteraard meelezen, of zelfs aanvullen πŸ˜‰ (Of je tipt je man om mee te lezen!) Volgende keer de voor HAAR versie!

Vroeger was voor mij de ongesteldheidsperiode van mijn vrouw het absolute dieptepunt van de maand. Regelmatig terugkerend volgens het boekje, maar meestal langer durend dan de boekjes beweren, in ieder geval voor mijn gevoel. Het frustreerde me, kostte me enorm veel energie, en resulteerde vaak in ruzies tijdens die dagen van de maand. Uiteindelijk ging ik zelfs haar cyclus vastleggen in mijn agenda, zodat ik me er op voor kon bereiden. In het beste geval probeerde ik er zelfs om heen te plannen. Het werd er niet beter van…

Eerst even wat anders. Misschien herken je je helemaal niet hierin? Misschien merk je nooit wat van de cyclus van je vrouw, of misschien wel, maar frustreert het je niet? Of  zouden jullie wel willen dat ze menstrueerde, in het verlangen naar een zwangerschap… Voel je uiteraard vrij om niet verder te lezen, of een andere keer terug te komen. Je mag natuurlijk ook je verhaal in een reactie of bericht achterlaten!

Hoe je erover denkt, bepaalt

Terug naar mijn frustratie, want die ging niet vanzelf weg. Tot ik over dit onderwerp een paar goede stukken las. Ik weet niet meer precies welke blogs het waren, maar ze hebben me aan het denken gezet, ik ben er door veranderd, en ga er nu heel anders mee om. Niet dat ik nu menstruatie-feestjes geef of zo, maar we kunnen er nu goed mee omgaan. Samen. Deze verandering heeft ons zoveel gebracht dat ik dat ook met jullie wil delen.

Niet dat ik nu menstruatie-feestjes geef of zo

Vooral toen ik me ging realiseren dat zij er ook niets aan kan doen, dat het haar ook gewoon overkomt, en dat ik het er voor mijn geliefde niet gemakkelijker op maakte door er zo gefrustreerd over te raken, ging er bij mij wat veranderen.
Wat ik eerst zag als een probleem, veroorzaakt door Judith, werd tot een uitdaging die we samen aan konden gaan.
Daar waar zij maandelijks last heeft van wisselende hormonen, heeft ze mij het hardst nodig, om haar te steunen, te helpen en lief te hebben. Ook als dat misschien wat meer kost, of wat minder (seks) oplevert dan anders, of wat meer geven is dan ontvangen.

Je vrouw kiest er echt niet zelf voor om ongesteld te zijn!

Hier dan de tips:
  • Wees (extra) lief voor je geliefde als ze last heeft van haar hormonen. Of misschien heeft ze zelfs wel pijn. Je vrouw kiest er echt niet zelf voor om ongesteld te zijn! Maak het haar gemakkelijk: Kook een keer (extra) voor haar, of bestel eten online, en maak het jullie zelf een dag per maand gemakkelijk. Hou de avond vrij en doe wat ontspannends: kijk een film, lees een boek of geef haar een ontspannende massage.
  • Heb geduld! Als jij denkt dat ze anders reageert dan anders, heeft ze dat misschien zelf niet eens door. Hoe vervelend is dat voor haar!
  • Het kan zomaar zijn dat ze geen zin heeft in intimiteit, of geen zin om zin te maken. Of misschien wel helemaal nergens zin in. Soms weet een vrouw helemaal niet waar ze zin in heeft, en is een knuffel zonder verdere intenties (!) gewoon wat ze zoekt. Gewoon voorzichtig proberen kan geen kwaad, maar sta open voor haar reactie!
  • Misschien zit een vrijpartij er niet in, maar kunnen jullie wel andere manieren vinden om van elkaars lichaam te genieten. Wees creatief! Je zou ook de kunst van het zoenen verder kunnen oefenen, je specialiseren in het betere handwerk, of misschien stap je samen onder de douche? Seks is op zoveel manieren te beleven! Besef wel dat dit de periode is dat je vrouw eerder moe zal zijn, dus ze zou zomaar tijdens een massage in slaap kunnen vallen…
Je zou ook de kunst van het zoenen verder kunnen oefenen, je specialiseren in het betere handwerk, of misschien stap je samen onder de douche?
  • Als alle hormonen weer tot rust gekomen zijn, kan het best wel verhelderend zijn om het hier samen eens over te hebben. Hoe beleef je de verschillen in haar cyclus, wat verwacht je van elkaar, en hoe kun je elkaar helpen waar je het moeilijk vind?
  • Het is dus geen goed idee om frustraties te ondersteunen met een agenda, maar

    soms kan het wel verhelderend zijn om bij te houden hoe de cyclus van je vrouw verloopt. Misschien voor haarzelf ook wel? Wist je dat je ook een piek in “zin” bij je vrouw kunt verwachten halverwege haar cyclus? πŸ˜‰
    Waak er wel voor dat het niet méér wordt dan een hulpmiddel!

  • En onthoud: Het gaat echt weer over! Zelfbeheersing is een groot goed, en oefening baart kunst!
Mannen, doe er je voordeel mee! Je vrouw zal je er dankbaar voor zijn!

Mocht je nou als vrouw tot hier gekomen zijn met meelezen met deze voor HEM blog, ik hoor graag wat je er van vind! Misschien heb je nog meer tips voor de mannen? Of wil je me van input voorzien voor de voor HAAR blog? Ik hoor het graag!

 

Vertel het verder!

Vorige

Wat kunnen schermpjes voor je relatie betekenen?

Volgende

Zinderende zomerhitte

14 Reacties

  1. Liane

    ik mis de chocola nog; geef haar chocolade, een kop thee en een dekentje πŸ™‚ (dat is een soort menstruatiefeestje voor vrouwen, zeg maar;-)

  2. Ingeborg Van Dam van Hofwegen

    De opmerking “Of misschien heeft ze zelfs wel pijn” vond ik bijna grappig… Volgens mij valt het met mijn hormonen wel mee (maar voor een eerlijk beeld moet je dat even aan m’n wederhelft vragen…) Maar waar ik eerst de hele maand fluitend doorliep, is dat nu na twee kinderen echt heel anders en zou ik twee dagen gewoon echt van pijn op bed kunnen liggen. Gaat niet, want check, die twee kinderen zijn er. Dus hop, door en voor die kinderen zorgen. En daar ben helaas ik niet de enige in. En wat doet pijn maar toch door moeten gaan met je houding/humeur? En wat doet het met je (en met je relatie) als je man daar begripvol op reageert?
    Ik denk dat mannen er beter vanuit kunnen gaan dat hun vrouw pijn heeft in plaats dat het als optie/bijzaak wordt gezien (of vraag er op een rustig moment even naar…). Probeer je in te denken dat je onderbuik elke maand met kracht wordt leeggewrongen – ja, tot bloedens toe – en dan is het misschien wat beter te begrijpen dat pijn iets meer is dan een “optionele klacht”…

    • Hoi Ingeborg, dankjewel voor je eerlijke reactie! Zoals je zelf al zegt kan bijvoorbeeld een zwangerschap een heleboel veranderen, ook de manier waarop je ongesteld bent. Daarom is het altijd goed om er zo nu en dan over te praten, zodat je van elkaar weet hoe je het beleeft, hoe je elkaar kunt helpen, of wat je van elkaar verwacht. En ja, dan is het natuurlijk wel zo plezierig als daar begripvol op gereageerd wordt!

  3. Anoniem

    Ik heb ooit een boek gelezen van de vrouw van een Joodse rabbijn, die aangaf dat in het orthodoxe jodendom er zelfs geen aanraking mag zijn tijdens de periode dat de vrouw menstrueert. Want: onrein. Dat gaat misschien wel erg ver, maar het leek mij wel een rustige gedachte. Mijn ervaring is dat je in die periode niet echt op sex zit te wachten, al was het maar vanwege het bloederige gedoe, net als de weken na een bevalling je als vrouw echt wel wat anders aan je hoofd hebt.
    Misschien is een tip dus ook nog om het op te vatten als een mooi moment om je te oefenen in zelfbeheersing uit respect voor het vrouw-zijn van je vrouw!

  4. Marjo Molengraaf

    Haha, was niet de bedoeling om anoniem te reageren, juist goed dat dit soort dingen bespreekbaar zijn.

  5. Goede tips. Aanvullende tip: Je kan het als vrouw wat somberder inzien die dagen en een man die dan zegt dat het toch allemaal wel meevalt, is niet waarop je zit te wachten. Dus wees meegaand en begripvol. Dat is nog belangrijker dan die knuffel, volgens mij.

    • Hoi Anne, Dankjewel voor je aanvullingen! Heel waardevol denk ik, iedereen wordt blij van begrepen te worden, en op de momenten dat het even moeilijk is, extra natuurlijk! Ik kan helaas de gedachten van mijn vrouw (nog) niet lezen, dus ik ben blij dat we dit soort onderwerpen zo nu en dan eens bespreken, dan is het voor mij ook mogelijk om haar (enigszins) te begrijpen… (En dan valt het nog niet altijd mee)

  6. Ik vind echt wel dat je lef hebt hoor om er open en eerlijk over te bloggen! Heb het hele stuk gelezen en ben niet afgehaakt. Ik twijfelde nog wel even met reageren, omdat je volgens mij alleen maar vrouwenreacties hebt, haha! Mannen, nog opmerkingen?

    • Haha, ja, ik denk dat het overgrote deel van mijn lezers vrouw is, en dat vrouwen ook iets makkelijker reageren, zeker over dit onderwerp. Op de Christenbloggers facebook had ik wel een reactie van een man. (Andere mannen zijn uiteraard ook van harte welkom om te reageren!)

  7. GB

    Wat een flauwekul. Als ze ongesteld moet worden is ze compleet onhandelbaar. En wat ik hier lees moet ik mijzelf aanpassen om het haar nog makkelijker te maken. Zij veranderd en ik moet aan passen? Ze mag de hele dag ruzie maken met de kinderen maar als ik er iets tegen zeg heb ik het gedaan zo gaat het.

    • Hoi GB, Eerlijk dat je je zo uitspreekt. Jaren lang heb ik er ook zo tegenaan gekeken, dus ik weet echt hoe het voelt. Maar echt, je huwelijk wordt er beter van als je begrip op brengt voor elkaars situatie. Je vrouw heeft er toch niet voor gekozen om iedere maand door hormonen overweldigd te worden? En het zou ook zomaar eens kunnen dat ze vaak niet door heeft dat ze anders reageert dan anders. Samen leren praten hierover (beter niet als ze ongesteld is!) en elkaar en elkaars behoeften beter begrijpen maakt echt je huwelijk beter. Je zou zomaar in een situatie kunnen belanden waarin ze jouw behoeften ook beter begrijpt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén